نگاهی جامع به هواسازهای هایژنیک و بررسی عملکرد آنها

مقدمه


هواساز هایژنیک که آن را به عنوان یکی از هواساز های صنعتی و مرکزی می شناسند غالبا در مکان هایی نظیر آزمایشگاه ها، بیمارستان ها، و صنایع دارویی دیگر نیز که نیاز به محیطی استریل شده و عاری از هر گونه باکتری و میکروب دارند، مورد استفاده قرار می گیرد. از هواساز ها برای اهداف متعددی همچون تهویه، گرمایش و سرمایش و فیلتراسیون نیز استفاده می شود. این نوع هواساز برای محیطی که نیاز به سلامت و بهداشت دارد بهترین انتخاب است و برای این گونه محیط ها به کار گرفته می شود. در این مقاله نیز با بررسی این نوع هواساز به طور کامل، با انواع آن و همچنین قیمت و کارکرد آن آشنا خواهید شد و این موارد به شما در خرید هواساز هایژنیک کمک بسیاری خواهد کرد. پس تا انتهای این مقاله با مجموعه هواران همراه باشید.


هواساز هایژنیک چیست؟


می توان گفت که این نوع هواساز که با نام هواساز بهداشتی نیز شناخته می شود، از جنبه ساختار بسیار مشابه هواساز های معمولی می باشد ولی تفاوت اساسی که این دو نوع هواساز با هم دارند در این است که هواساز هایژنیک به منظور پاکسازی بهتر محیط از هر گونه آلودگی به محیط مورد نظر با فیلتراسیون مخصوص و درز بندی های پیشرفته تر از هواساز معمولی ساخته شده و مورد استفاده قرار می گیرد. هواساز هایژنیک برای تمامی محیط هایی که در آن ها امکان انتقال آلاینده هایی نظیر مواد آلرژی زا، میکروب ها، ذرات معلق و هرگونه میکرو ارگانیسم وجود دارد، مورد استفاده قرار می گیرد.


از جمله این محیط ها می توان به بیمارستان ها، صنایع غذاسازی، شرکت های دارو سازی، صنایع هوا فضا، صنایع الکترونیکی و نیمه هادی ها، دیتا سنتر ها و اتاق های تمیز اشاره کرد. در کنار موارد گفته شده تاکنون درباره هواساز هایژنیک می توان به این مورد نیز اشاره کرد که در صنایع از هواساز هایژنیک صنعتی و در بخش های کشاورزی از هواساز هایژنیک گلخانه ای استفاده می شود. در رابطه با اینکه که کلمه هایژنیک به فارسی به معنی بهداشتی است نیز به همین موضوع اشاره دارد که از این دستگاه در چه زمینه هایی استفاده می شود که یکی از آن ها سیستم تهویه مطبوع و سرمایش و گرمایش در مراکز حساس و نیازمند به استریل بودن نظیر بیمارستان ها می باشد.


مقاله پیشنهادی: هواساز چیست؟ و چگونه کار میکند؟


کاربرد هواساز هایژنیک


کاربرد هواساز هایژنیک


با توجه به تعاریفی که از هواساز هایژنیک داشتیم متوجه شدیم که این هواساز یکی از پرمصرف ترین هواساز ها می باشد که می توان از آن به منظور های متعددی استفاده کرد و همین باعث می شود که هواساز هایژنیک کاربرد های زیادی داشته باشد و در نتیجه آن تنوع زیادی را می توان در طراحی و ساخت این هواساز ها به کاربرد. عموما برای محیط هایی با مساحت بالا به کار برده می شود که یک پارچگی داشته و برای سرمایش و گرمایش نیازمند تفکیک دما نباشد پس نمی توان از هواساز هایژنیک برای مغازه ها یا واحد های مسکونی و تجاری که نیاز به کنترل دمای مستقل دارند، استفاده نمود.


از سری محیط هایی که که هواساز هایژنیک در آن ها کاربرد دارد می توان به اتاق های تمیز، نمایشگاه ها، بیمارستان ها و مرکز های درمانی، دانشگاه ها و مرکز های آموزشی، رستوران و تالار پذیرایی، سالن های اجتماعات و سمینار، باشگاه های ورزشی و سایر سالن های ورزشی، فضای مشاع هتل ها و مراکز تفریحی و پاساژ ها، فروشگاه های زنجیره ای و کارگاه ها و کارخانه های صنعتی اشاره کرد. بدون استفاده از هواساز هایژنیک نمی توان شرایط مورد نیاز و مطابق با استاندارد صنایع را تامین نمود و بدین جهت طراحی و ساخت هواساز هایژنیک مطابق با استاندارد اهمیت فراوانی دارد.


نحوه عملکرد هواساز هایژنیک


با توجه به اشاره ای که قبلا کردیم این هواساز ها عملکردی مشابه با هواساز معمولی دارند با وجود این تفاوت که در هواساز هایژنیک علاوه بر هوا بندی بدنه به طور کامل، سیستم فیلتراسیون پیشرفته و دقیق تری دارد. کویل هوا ساز باید به چیلر و بویلر وصل باشد که این اتصال برای انجام عمل سرمایش و گرمایش لازم می باشد. بویلر دستگاهی برای گرم کردن آب و چیلر دستگاهی برای سرد کردن آب می باشد و همین آب سرد و یا گرم شده از طریق بویلر و چیلر است که دمای هوای عبوری را از طریق جریان داشتن در کویل های مسی در زمان های مختلف کم یا زیاد می کند.


هواساز ها دارای اتاقکی هستند که در این اتاقک ها فیلتر های مناسب جای گذاری می شود. برای این که این سیستم بهترین عملکرد را داشته باشد لازم است که هوا از یک سمت وارد هوا ساز شده و بعد از انجام فرایند هایی نظیر فیلتراسیون و کاهش یا افزایش دما از جهتی دیگر خارج شده و از طریق یک کانال به محیط مورد نظر می رسد.


انواع هواساز هایژنیک


با توجه به کابرد هواساز ها می توان آن ها را دسته بندی کرد. بر اساس کاربرد به سه دسته هواساز استاندارد و هواساز هایژنیک و سقفی توکار تقسیم می شوند. براساس نوع کنترل جریان هوا نیز به دو دسته حجم هوا ثابت و حجم هوا متغیر تقسیم می شوند. براساس زون بندی دارای دو دسته تک منطقه ای و چند منطقه ای می باشند. بر اساس محل قرار گیری فن دمنده به دو دسته draw-through  و  blow-through  تقسیم می شوند. بر اساس جهت خروج هوا نیز شامل روبرو زن و بالا زن و پایین زن می باشد و همچنین بر اساس شکل یونیت به دو دسته افقی و عمودی تقسیم می شوند.


از هواساز هایژنیک در بیمارستان، صنایع دارویی، آزمایشگاه و صنایع غذایی استفاده می شود.


اجزا تشکیل دهنده هواساز هایژنیک


بر اساس وظیفه ای که هر جز هواساز هایژنیک می تواند داشته باشد، هواساز هایژنیک دارای اجزای مختلفی می باشد. همان طور که قبلا هم ذکر شد این هواساز بسیار شبیه به هواساز معمولی است ولی تفاوت اساسی که با آن دارد در این است که دارای سیستم فیلتراسیون می باشد. اجزای تشکیل دهنده هواساز هایژنیک شامل بدنه، فن و موتور فن، استراکچر، لامپ UV ، تجهیزات رطوت زن و رطوبت گیر، کویل های سرمایشی و گرمایشی، سنسور دما، دمپر ها، اینورتر، فیلتر ها و... می باشد که به شرح برخی از آن ها می پردازیم.


پیشنهاد مطالعه: راهنمای خرید هواساز و انواع آن


دنه دستگاه که جدار داخلی با جنس استیل است.


بدنه دستگاه که جدار داخلی با جنس استیل است.


فن هواران و موتور فن که از آن بدون تسمه استفاده شده و به آن پلاگ فن یا کوپل مستقیم نیز گفته می شود که مهم ترین بخش هواساز است به دلیل این که جریان هوا حائز اهمیت است. فن در فن باکس قرار داشته و وظیفه آن مکش هوا از بیرون به درون هواساز جهت تهویه مطبوع است. منبع حرکت فن در هواساز الکتروموتور است.


تجهیزات رطوبت زن و رطوبت گیر که هواسازی که در شهر هایی با آب و هوای خشک یا در گلخانه ها مورد استفاده قرار می گیرد باید از سیستم های رطوبت زن در آن استفاده شود و هواسازی که در محیط با رطوبت بالا استفاده می شود در زمان سرمایش از سیستم رطوبت گیر استفاده می شود که این دستگاه را بر اساس نقطه شبنم آن محیط طراحی می کنند و به هنگام عبور هوا از کویل های سرمایشی قطره های آب جدا می شود و پس از آن در کف هواساز جمع می شود و در نهایت از هواساز خارج می شود و از این سیستم های رطوبت زن و رطوبت گیر در اتاق های تمیز جهت تنظیم رطوبت محیط استفاده می شود.


کویل های سرمایشی و گرمایشی که برای عبور صد در صدی هوا مورد استفاده قرار می گیرد.


سنسور دما وظیفه دریافت دمای خروجی از هواساز را داشته و سپس ارسال آن به ترموستات. اگر دما بیش از حد معمول سرد یا گرم شود کنترلر مربوط به آن به هواساز فرمان متناسب را داده و در عملکرد آن شاهد تغییراتی خواهیم بود.


اینورتر مسئولیت تغییر و کاهش سرعت چرخش الکتروموتور فن را داشته و در نهایت در میزان دبی و دمای هوای خروجی از هواساز تاثیر گذار است.


فیلتراسیون که در هواساز هایژنیک مورد استفاده قرار می گیرد در سه مرحله صورت می گیرد. در اولین مرحله هوا از یک شبکه مشبک فلزی عبور می کند که این عمل جهت جلوگیری از ذرات درشت در هواساز انجام می شود. در مرحله دوم با عبور هوا از فیلتر های کیسه ای 95 درصد از آلودگی هایش گرفته می شود و در مرحله سوم که مرحله آخر این قسمت می باشد هوا از فیلتر های هوا و اولپا عبور کرده و 99/99 درصد عاری از هر گونه آلودگی می شود.


لامپ UV که در محیط هایی قرار می گیرد که در کنار پاکسازی آن محیط از آلودگی، نیاز به این که جریان هوا نیز ضد عفونی شود مطرح است و در این جهت از اشعه ماورای بنفش استفاده می شود. این لامپ در هواساز هایژنیک کاملا میکروب ها و ویروس ها را قبل از این که وارد محیط هایی مثل آزمایشگاه، بیمارستان و یا اتاق های تمیز شود از بین می برد.


استراکچر یا فریم که از جنس آلومینیوم اکسترود شده به همراه اتصالاتی از آلومینیوم دایکاست، دارای قطری تا دو اینچ جهت عایق کردن جداره داخلی و خارجی می باشد. وجه داخلی پروفیل از انحنای محدب یکنواختی برخوردار است جهت جلوگیری از تجمع، رسوب و یا انباشته شدن گرد و غبار ها در گوشه های داخلی هواساز کیفیت و جنس استراکچر به دلیل این که نباید طول آن بر اثر تغییر دما تغییر کند، اهمیت بالایی دارد. تغییرطول موجب نشتی و مکش هوا از درز های ایجاد شده می شود و دستگاه را از حالت هایژنیک خارج می سازد.


مزایای هواساز هایژنیک


از مزایای هواساز هایژنیک می توان به مواردی از جمله امکان ضد عفونی کردن جریان هوا جهت استفاده در محیط های استریل و دارای شرایط خاص، امکان کنترل حجم و سرعت هوای خروجی، داشتن قدرت بالا جهت تامین هوای تمیز با حجمی که نیاز است، امکان نصب در مکان هایی با ظرفیت های متفاوت، استریل کردن جریان هوا قبل از ورود به محیط های بهداشتی و همچنین قابلیت استفاده از سیستم های رطوبت زن و رطوبت گیر در هواساز هایژنیک اشاره کرد.


معایب هواساز هایژنیک


این هواساز علاوه بر داشتن مزایا و قابلیت های متعدد دارای عیب هایی می باشد که می توان به برخی از آن ها اشاره کرد. دارای هزینه زیادی جهت تعمیر و نگهداری می باشد. چون دارای ساختمان پیچیده ای است و به همین جهت است که نگهداری و تعمیر آن باید اصولی و توسط کارشناس متخصص انجام شود.


این هواساز از قیمت بالاتری نسبت به هواساز استاندارد برخوردار است و از دیگر معایب این هواساز می توان به این مورد نیز اشاره کرد که هزینه زیادی برای تعویض فیلتر ها می طلبد چون این تعویض باید در دوره های مشخصی انجام شود و درصورتی که طبق آنچه گفته شد پیش نرود کیفیت هوای خروجی توسط هواساز کاهش می یابد.


در نهایت


در این مطلب مجموعه هواران در کنار شما بود تا هر آنچه لازم است در خصوص هواساز هایژنیک بدانید را در اختیار شما قرار دهد. همچنین اگر قصد تهیه انواع سیستم های تهویه هوای مطبوع دارید یا می خواهید برای مناطق حساس مانند بیمارستان ها، کلینیک ها و... سیستم تهویه مطبوع خریداری کنید و سوالات بی پاسخ زیادی دارید می توانید با مشاوران مجموعه هواران تماس بگیرید و به سوالات بی پاسخ خود برسید و به آگهی کامل در مورد خرید این محصول برسید.

تگ ها :
نگاهی جامع به هواسازهای هایژنیک و بررسی عملکرد آنها
همه چیز درباره هواساز هایژنیک
اشتراک گذاری :
نظرات

سؤالات متداول

کندانسور بخشی از سیکل تبرید می ‌باشد که وظیفه اصلی اش تبدیل مبرد از گاز به مایع است. کندانسور با نام چگالنده نیز شناخته می ‌شود. در هنگام تبرید، کندانسور گرما را از مبرد می گیرد و به محیط اطراف منتقل می کند.
کندانسور ها از نظر بهره ‌وری، کاربرد و همچنین در انواع سیستم ‌های سرد کننده به ۳ دسته تقسیم می ‌شوند که شامل: ۱- کندانسور هوایی یا هوا خنک، ۲- کندانسور آبی یا آب‌ خنک و ۳- کندانسور تبخیری می باشد