معیارهای انتخاب فن برای سیستم‌های سیالاتی: بررسی عوامل مؤثر و روش‌های بهینه‌سازی

معیارهای انتخاب فن


فن ها دارای تنوع بسیار زیادی هستند که از جنبه های مختلف انتخاب نوع فن برای سیستم های سیالاتی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. انتخاب فن اشتباه میتواند در شرایطی باعث آسیب به خود فن شود و از سوی دیگر میتواند به سیستم آسیب برساند. از این رو باید عوامل تاثیرگذار در این زمینه مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد. در اولین گام باید بیشترین دبی جریان هوای مورد نیاز سیستم سیالاتی مشخص و بر مبنای آن افت فشار این سیستم محاسبه شود. به عبارت دیگر باید منحنی مقاومت سیستم را که به صورت منحنی فشار استاتیکی و دبی جریان هوا است، مشخص کرد.


با توجه به مباحث مربوط به فن میتوان گفت، در صورتیکه فشار مورد نیاز کمتر از 250 پاسکال باشد میتوان از فن جریان محوری از نوع پروانه ای استفاده کرد. هنگامیکه فشار مورد نیاز کمتر از 600 تا 700 پاسکال است، فن لوله محوری و بالاتر از آن تا فشار 2000 پاسکال را فن پره محوری استفاده کرد. همچنین برای ایجاد فشار های بین 2000 تا 4500 پاسکال مناسب است که از فن جریان محوری به صورت دو مرحله ای استفاده کرد.


هنگامیکه دبی مورد نیاز فن کمتر ولی افت فشار سیستم سیالاتی بالا است، بهتر است از فن های سانتریفیوژ استفاده کرد. شایان ذکر است در بسیاری از موارد کاربرد فن های آکسیال و سانتریفیوژ با یکدیگر هم پوشانی دارند.  در واقع میتوان در یک سیستم سیالاتی از انواع مختلف فن استفاده نمود. اما نکته مهم انتخاب مناسبتر و بهینه تر است.


بطور کلی هنگامیکه دبی جریان هوای کم و فشار استاتیکی بالا مورد نیاز است فن سانتریفیوژ انتخاب ارجح است. زمانی که به دبی جریان هوا زیاد و فشار استاتیکی کم نیاز باشد بهتر است که از فن آکسیال استفاده شود.


مقاله پیشنهادی : اجزاء تشکیل دهنده سیستم تخلیه دود پارکینگ با استفاده از جت فن


 

فنفن          فن


فاکتور مهم دیگر برای انتخاب فن مسیر جریان هواست . در صورتیکه نیاز باشد جریان هوا 90 درجه بچرخد بهتر است از فن های سانتریفیوژ و در صورتی که جریان هوا در مسیری مستقیم حرکت میکند باید از فن های آکسیال استفاده کرد.


هنگامیکه جریان هوا تمیز نبوده و یا دارای ذرات ناخالص و ریز است بهتر است از فن های سانتریفیوژ با پره شعاعی (رادیال) استفاده کرد. بازدهی اینگونه فن ها نزدیک به بازدهی فن های آکسیال سیلندری می باشد.


نکته مهم دیگر در انتخاب فن ها روش کنترل دبی جریان هوا است که بدین منظور از روش های مختلف استفاده میشود. با کنترل سرعت دورانی فن میتوان دبی جریان هوا را کنترل کرد که این روش برای فن های جریان محوری و یا سانتریفیوژ دارای کاربرد است.


 روش دیگر استفاده از تغییر زاویه پره است که این روش برای فن های جریان محوری یا آکسیال قابل استفاده است.


استفاده از دمپر (میراگر) روشی است که برای فن سانتریفیوژ پره شعاعی (رادیال) یا بکوارد مناسب است. هنگامیکه از دمپر استفاده میشود افت فشار سیستم سیالاتی افزایش می یابد و در نتیجه از دبی آن کاسته می شود. از آنجایی که با کاهش دبی جریان هوا، توان مصرفی فن های سانتریفیوژ بکوارد و رادیال کاهش می یابد ولی از توان مصرفی در فن های جریان محوری کاسته نمی شود، روش استفاده از دمپر برای فن های سانتریفیوژ رادیال و بکوارد مناسب است و برای فن های محوری مناسب نیست. همچنین با کاهش دبی جریان هوا در فن های سانتریفیوژ فوروارد، واماندگی اتفاق می افتد و به این دلیل نمی توان این روش را برای کنترل دبی جریان هوا در سرعت های پایین به کار گرفت.


هزینه ساخت و هزینه انرژی مصرفی دو پارامتر مهم دیگر است که معمولا تغییرات آن متضاد یکدیگرند. بطوری که فن های با بازده بالاتر مانند پره محوری هزینه ساخت بالاتری نسبت به فن لوله محوری دارد. انتخاب فن باید پس از مقایسه این دو پارامتر با یکدیگر و بررسی اقتصادی لازم انجام پذیرد.


بحث صدا یکی از مسائل حائز اهمیت است که باید به آن توجه زیادی کرد. بصورت کلی در شرایط یکسان فن های سانتریفیوژ از فن های آکسیال کم صدا تر هستند. معمولا کارخانه های تولید کننده فن میزان صدای فن های تولیدی خود را در حالت استاندارد گزارش می کنند.


در انتخاب فن توجه به محل نصب فن هم از اهمیت بالایی برخوردار است. محدودیت فضای نصب یکی از مسائل رایج در ساختمان ها می باشد. معمولا فن های آکسیال کوچکتر و سبکتر از فن های سانتریفیوژ هستند. همچنین در مواردی که فن بین دو کانال نصب میشود باید از فن های بین کانالی (inline) نیز استفاده کرد.


در نهایت


در این بخش معیارهای انتخاب اگزاست فن را با جزئیات خدمت به شما معرفی کردیم. مجموعه هواران در این محتوا بر آن بود تا روش انتخاب و خرید فن مناسب را شرح دهد. بنابراین شما با اطلاعات کافی می توانید یک اگزاست فن مناسب با نیاز خود را انتخاب و خریداری کنید همچنین مشاوران هواران در خدمت شما هستند تا شرایط کامل برای تهیه اگزاست فن مورد نیاز شما را ارائه دهند.

تگ ها :
معیارهای انتخاب فن + راهنمای خرید
معیارهای انتخاب فن برای سیستم‌های سیالاتی: بررسی عوامل مؤثر و روش‌های بهینه‌سازی
اشتراک گذاری :
نظرات

سؤالات متداول

کندانسور بخشی از سیکل تبرید می ‌باشد که وظیفه اصلی اش تبدیل مبرد از گاز به مایع است. کندانسور با نام چگالنده نیز شناخته می ‌شود. در هنگام تبرید، کندانسور گرما را از مبرد می گیرد و به محیط اطراف منتقل می کند.
کندانسور ها از نظر بهره ‌وری، کاربرد و همچنین در انواع سیستم ‌های سرد کننده به ۳ دسته تقسیم می ‌شوند که شامل: ۱- کندانسور هوایی یا هوا خنک، ۲- کندانسور آبی یا آب‌ خنک و ۳- کندانسور تبخیری می باشد