فن کویل: عملکرد و کاربردهای گسترده در سیستم‌های گرمایش و سرمایش

مقدمه


فن کویل یک دستگاه ساده که از دو بخش مبدل حرارتی و فن تشکیل شده ‌است. فن‌ کویل در زمره دستگاه ‌های تهویه مطبوع در انواع ساختمان ‌ها و مراکز مسکونی، تجاری و صنعتی مورد استفاده قرار می‌ گیرد. فن کویل ، سیستمی با قابلیت ‌های مختلف می ‌باشد که برخی از اوقات با مکیدن هوای موجود درجه حرارت محیط را تنظیم می ‌کند. سیستم فن‌ کویل توسط یک کلید دستی خاموش و روشن می‌ شود. گاهی اوقات نیز فن ‌کویل ‌ها دارای ترموستات هایی می ‌باشند که به ‌صورت خودکار سیستم را خاموش و روشن می ‌کنند. به ‌طور کلی فن ‌کویل ‌ها با آب سرد و گرم از چیلر و بویلر تغذیه می ‌شوند. فن ‌کوئل ‌ها برای‌ اینکه دما و انرژی تولید شده توسط سیستم‌ های مرکزی چه گرم‌ کننده و چه سرد کننده را به محیط منتقل کنند، معمولاً از کویل های هیدرونیک استفاده میکنند که بنا به شرایط پروژه کویل ها 4 لوله یا 2 لوله می باشند.


فن ‌کوئل ‌ها سیستم‌ های پیچیده‌ ای نیستند و از بخش‌ های ساده‌ای تشکیل شده‌اند با این ‌حال برای این ‌که شما از نحوه عملکرد و کارآمد بودن این دستگاه اطمینان حاصل کنید با هواران همراه باشید.


وظیفه اصلی فن کویل چیست؟


تمامی ساختمان‌ ها و مجموعه‌ ها برای تهویه هوا در زمستان نیاز به تهویه گرم و در تابستان نیاز به تهویه سرد دارند، بنابراین مجبور هستند تا از سیستم ‌های گرمایشی و سرمایشی در زمستان و تابستان استفاده کنند که برخی از مجموعه‌ ها از سیستم ‌های جداگانه استفاده می ‌کنند. وظیفه‌ فن ‌کوئل ‌ها دقیقاً ایجاد تهویه مطبوع و سرمایش و گرمایش در زمستان و تابستان می ‌باشد. ولی این سیستم تهویه به ‌صورت یکپارچه بوده و شما نیاز به استفاده از سیستم گرمایشی مجزا یا سیستم سرمایش مجزا نخواهید داشت.


نحوه عملکرد فن کویل


همان ‌طور که گفته ‌شد، عملکرد فن ‌کویل از دو بخش تشکیل شده ‌است که شامل کویل و فن دمنده می ‌باشد. بنابراین اگر آب سرد در داخل کویل ها در گردش باشد هوای دمیده شده‌ فن ‌کوئل سرد بوده و بالعکس اگر آب گرم در داخل کویل ها در گردش باشد فن‌ کویل هوای گرم را به بیرون خواهد دمید. آب سرد فن‌ کویل‌ ها توسط سیستمی به نام چیلر تامین شده و آب گرم نیز توسط بویلر یا اگر مجموعه ساختمان شما دارای موتورخانه باشد می ‌توانید آب گرم فن ‌کوئل را از موتورخانه تامین کنید. بنابراین فن ‌کوئل ‌ها توانایی ایجاد هوای گرم و سرد در زمستان و تابستان دارند.


در تابستان ‌ها چیلر باعث خنک شدن آب می‌ شود که معمولاً آب را تا ۷ درجه سانتی ‌گراد سرد کرده و به سمت مبدل‌ های حرارتی فن ‌کوئل منتقل می ‌کند. جنس لوله‌ های سیستم فن کویل از مس بوده که با پره‌ های آلومینیومی محصور شده ‌است که این اتفاق باعث می‌ شود تا ضریب انتقال حرارت با سرعت و کیفیت بالاتر سرعت پذیرد.


نکات انتخاب فن کویل


فن ‌کویل کوچک‌ ترین جز در یک سیستم تهویه مطبوع به حساب می‌ آید که به واسطه انتقال انرژی از طریق آب و هوا و استفاده از یک کویل و فن دمنده شکل گرفته ‌است.


فن‌ کویل ‌ها از نظر روش نصب، ظاهر و کاربرد در انواع مختلفی تولید می ‌شوند که در مدل ‌های سقفی، دیواری، زمینی، کاستی و کانالی پر فشار یا داکتی  موجود می ‌باشد.


این نکته را در نظر داشته باشید که فن ‌کوئل ‌ها نمی‌ توانند هم ‌زمان بین دو حالت سرمایش و گرمایش سوئیچ شوند مگر این‌ که کویل ها 4 لوله باشند و از شیرهای کنترلی، بر روی آن‌ها استفاده شود


فن ‌کویل ‌ها می ‌توانند هوای خنک را در تابستان و هوای گرم شده را در زمستان با عبور دادن هوا از بین کویل‌ های مسی که آب سرد یا گرم از آن‌ ها عبور می‌ کنند تأمین کنند. معمولاً در مواردی که باید کنترل دما در فضا های مختلف صورت پذیرد و از تبادل یا جابجایی هوا و آلاینده ‌ها بین مناطق و محدوده‌ ها جلوگیری شود از  فن کویل ها استفاده می‌شود.


بررسی کلی فن کویل


اجزا تشکیل دهنده فن کویل


فن ‌کوئل ‌ها سیستم آن‌ ها همان ‌طور که گفته شد در ۲ بخش، ۱ مبدل حرارتی یا همان کویل و فن دمنده تشکیل شده‌ است. اجزا سیستم فن‌ کویل از بخش‌ های مختلفی تشکیل شده ‌است که می ‌توان به مبدل حرارتی یا همان کویل، پروانه فن، فیلتر هوا، مکش یا همان مکنده‌ی هوا، سینی درین و دریچه ‌های انتقال هوا اشاره کرد که در ادامه این اجزا را به‌ صورت جزئی مورد بررسی قرار می ‌دهیم.


فن دمنده


فن دمنده در انواع مختلفی از نوع سانتریفیوژ و از جنس پلاستیک فشرده و یا گالوانیزه تولید و در فن ‌کویل جای ‌گذاری می‌ شوند. تعداد استفاده ‌شده از فن ‌ها در یک سیستم فن ‌کویل بسته به ظرفیت آن دارد که معمولاً بین یک تا سه عدد از فن‌ ها در فن‌ کویل ‌ها مورد استفاده قرار می ‌گیرد.


مبدل حرارتی کویل


کویل (مبدل حرارتی)


کویل یا همان مبدل حرارتی معمولاً در فن ‌کویل ‌ها به ‌صورت ۲ یا ۳ ردیف می‌ باشند. مبدل ‌های حرارتی مورد استفاده در فن‌ کویل ‌ها معمولاً از جنس مس با پره‌ های آلومینیوم می‌ باشد که در زمستان آب گرم و در تابستان آب سرد در این لوله ‌ها گردش پیدا کرده و باعث تغییر دمای هوای فن ‌کویل می‌ شود. گاهی اوقات لوله ‌ها و پره ‌های مسی می‌ توانند از نوع بلوفین نیز باشند این اتفاق در انتقال حرارت و دوام فن کویل ها موثر است.


از جمله معیار های اندازه ‌گیری برای ظرفیت فن ‌کویل ‌ها می ‌توان به سطح مقطع کویل ها، سایز و تعداد ردیف مبدل ‌های حرارتی و تعداد فن ها که برحسب اینچ پره‌ ها می ‌باشند نام برد که این اتفاق میزان ظرفیت فن‌ کویل‌ها را نشان می ‌دهد.


سینی درین


یکی از بخش‌ هایی که هنگام خرید فن کویل باید به آن توجه داشته باشید سینی درین می‌ باشد. این سینی باید از ضخامت مناسب برخورد دار بوده و جنس آن نیز مرغوب باشد. این سینی به‌عنوان یک عایق عمل کرده و آب ناشی از تقطیر لوله ‌های کویل ها را جمع‌ آوری و به سمت بیرون هدایت می ‌کند. دلیل اینکه این سینی باید از جنس مرغوب باشد آن است که در صورت خرابی آن و نامرغوب بودن احتمال نم پس دادن آن وجود دارد و باعث خرابی و خسارت به محل نصب چه در سقف و چه در دیوار می شود.


فیلتر فن کویل


فیلتر


همان ‌طور که از نام این جزء مشخص است کار آن جلوگیری از ورود گرد و غبار و آلودگی ‌ها به بخش فن ‌کویل می‌ باشد. فیلتر در قسمت مکش هوا و مکنده ها قرار می ‌گیرد.


از نکات مهمی که در خریدن فن‌ کویل ‌ها باید به آن توجه داشته باشید این است ‌که فیلتر فن ‌کوئل ‌ها حتما باید قابلیت شستشو و دسترسی آسان داشته باشند معمولاً فیلتر ها هرچند وقت یک‌ بار برای اینکه از کاهش بهره ‌وری فن ‌کویل کم نشود باید آن‌ ها را به‌خوبی تمیز و مجدد سر جای خود قرار گیرد. معمولاً فیلتر ها از جنس پارچه، آلومینیوم و پلاستیک تولید می‌ شوند.


انواع فن کویل


با توجه به انواع پروژه‌ های مختلف در مجتمع ‌های مسکونی، صنعتی و غیره فن ‌کوئل ها نیز در نوع نصب خود دارای تنوع می‌ باشند که این نکته را می‌ توان به ‌عنوان یکی از بهترین مزیت‌ های فن ‌کویل نام برد که با توجه به تنوع شان، دست تمام مصرف ‌کنندگان را در نوع انتخاب باز گذاشته اند. برای شناخت انواع مختلف فن‌ کویل‌ها که شامل: فن‌کویل سقفی توکار، فن‌کویل کاستی، فن ‌کوئل دیواری، فن ‌کویل زمینی و فن‌ کوئل داکتی یا همان کانالی پرفشار می باشد با ما همراه باشید.


فن کویل سقفی توکار


فن کویل سقفی توکار


در میان فن کویل ها، فن‌کویل سقفی توکار به ‌عنوان ساده‌ ترین، مقرون‌ به ‌صرفه ترین و پرکاربرد ترین فن کویل شناخته می شود و ازآنجایی ‌که این فن‌ کویل در سقف و در پشت سقف‌ های کاذب نصب می ‌شود باعث شده است تا در زمره  پرکاربرد ترین فن ‌کویل ‌ها قرار بگیرد. این اتفاق باعث دو مزیت برای فن ‌کویل سقفی توکار شده است که می‌ توان به: ۱- عدم اشغال فضا و محیط محدوده مورد استفاده و -۲ کاهش صدای دستگاه اشاره کرد.


این مدل از فن‌ کویل ‌ها توسط ترموستاتی که بر روی دیوار نصب می‌ شود کنترل می ‌شوند. فن‌ کوئل ‌های سقفی توکار دارای سه حالت کند، متوسط و دور تند می‌ باشند.


کویل کاستی


فن کویل کاستی


فن ‌کویل کاستی در زمره فن ‌کوئل ‌های سقفی قرار می ‌گیرد. این نوع فن ‌کویل حتما باید در سقف محدوده مد نظر قرار بگیرد و نه در پشت سقف‌ های کاذب. این نوع فن ‌کویل دارای سه مدل ۱ کاناله، ۲ کاناله و ۴ کاناله می ‌باشد. در خصوص فن‌ کویل ‌های ۴ کاناله در نظر داشته باشید که این فن کویل حتما باید در مرکز سقف قرار بگیرد زیرا این فن ‌کویل از ۴ طرف تهویه مطبوع را به داخل اتاق یا محدوده مد نظر ارائه می ‌کند بنابراین باید ۴ جهت آن باز باشد.


از جمله تفاوت‌ های فن‌ کویل کاستی با فن‌ کوئل‌ های سقفی توکار این است که فن‌ کویل سقفی توکار هوای خارج ‌شده را به روبروی خود پرتاب می ‌کند ولی در فن کویل‌ های کاستی هوای خارج‌ شده به سمت پایین می ‌باشد.


دو عامل در قیمت این فن ‌کوئل مؤثر می ‌باشد. این فن ‌کویل نسبت‌ به فن ‌کوئل ‌های سقفی توکار گران‌ تر است زیرا سیستم طراحی ‌شده برای این فن کویل مجهز به برد الکتریکی هوشمند بوده و همچنین می ‌توانید این فن کویل را با استفاده از ریموت کنترل کنید. همچنین این دستگاه دارای یک پمپ داخلی بوده که آب ساطع شده‌ ناشی از تقطیر لوله ‌های کویل را به خارج از دستگاه منتقل می ‌کند که این عامل نیز در بالا بودن قیمت این دستگاه مؤثر است.


فن کویل دیواری


فن کویل دیواری


در نگاه اول شما در مواجهه با این نوع فن‌ کویل ممکن است آن را با اسپلیت یا همان کولر گازی‌ های دیواری اشتباه بگیرید چون ظاهر این فن ‌کویل مشابه با کولر اسپلیت می‌ باشد. تفاوت فن ‌کوئل ‌های دیواری با اسپیلت در این است که فن ‌کوئل ‌های دیواری در داخل کویل ‌های آن آب در گردش می‌ باشد ولی در کولر گازی مبرد در گردش است.


از آنجایی‌ که این نوع فن ‌کویل‌ ها نسبت‌ به سایر همتایان خود ظرفیت کمتری را ارائه می‌ دهند و همچنین در زمره فن کویل ‌های گران ‌قیمت نیز قرار دارند استفاده از این فن‌ کویل ‌ها امروزه بسیار کم شده‌ است.


فن کویل زمینی


فن کویل زمینی


فن ‌کویل های زمینی را بی‌ شک در اکثر اداره ‌ها و سازمان‌ ها یا ساختمان‌ های مسکونی مشاهده کرده ‌اید این نوع فن ‌کویل که در زمره قدیمی ‌ترین فن‌ کوئل ‌ها به شمار می ‌رود به دلیل اشغال فضای مورداستفاده بدن و داشتن مزیت‌ های دیگر باعث شده ‌است که استفاده از این دستگاه به حداقل برسد.


بیشتر، مراکزی از این نوع فن ‌کویل ها استفاده می ‌کنند که در گذشته از این نوع  فن کویل استفاده کرده و نیاز به تعویض فن‌ کوئل‌ های قدیمی دارند و امکان فراهم کردن سایر شرایط برای سایر دستگاه ‌های فن ‌کویل را ندارند از این نوع فن ‌کویل ها استفاده می ‌کنند.


مقاله پیشنهادی : فن کویل کانالی چیست؟ و نحوه عملکرد فن کویل کانالی


 

کویل داکتی


فن کویل های داکتی (کانالی فشار قوی)


فن کویل ‌های داکتی یا پر فشار کانالی نمونه ‌های تقویت شده‌ی فن ‌کویل ‌های سقفی تو کار می ‌باشند که دارای حجم هوادهی با میزان فشار پرتاب باد بیشتر می ‌باشند. این نوع فن ‌کویل کانالی که معمولاً در پروژه ‌های بزرگ مانند ساختمان ‌های تجاری، هتل‌ های بزرگ و استخر ها و همچنین سالن‌ های ورزشی بسیار پر کاربرد می ‌باشند ولی استفاده از این دستگاه ‌ها در ساختمان‌ های مسکونی اصلا توصیه نمی‌ شود زیرا این دستگاه ‌ها به دلیل کانال‌ های پر فشاری که دارند باعث ایجاد سروصدای زیاد می ‌شوند.


قیمت انواع فن کویل ها


قیمت فن‌ کویل ها براساس کیفیت ساخت آن ‌ها و نوع برند آن ‌ها متفاوت می ‌باشد و از عوامل تاثیرگذار در قیمت فن کویل ها کیفیت اجزاء مورد استفاده در ساخت آن می ‌باشد. انواع فن‌ کویل ‌ها نیز در قیمت آن مؤثر است. بنابراین در خرید فن ‌کویل به اجزا و کیفیت اجزای آن توجه کافی داشته باشید.


مزایای فن کویل ها


فن ‌کویل ‌ها نسبت ‌به سایر دستگاه ‌های تهویه هوای مطبوع دارای مزایای زیادی می‌ باشند که از جمله این مزایا می‌ توان به موارد زیر اشاره کرد:


۱- تامین هوای مطبوع هر فضا به‌ صورت مستقل ( به این معنی که هر فضای مسکونی یا هر اتاق به ‌صورت مستقل می ‌تواند از هوای مطبوع فن کویل استفاده کند).


۲- مصرف بسیار پایین انرژی (فن‌کوئل ‌ها از آنجایی ‌که با چیلر و آب گرم کار می‌ کنند درنتیجه باعث می ‌شود تا مصرف انرژی بسیار پایینی نسبت ‌به سایر دستگاه ‌های تهویه مطبوع هوا داشته باشند).


۳- از آنجایی ‌که فن ‌کویل ‌ها با توجه به فضا ها طراحی می‌ شوند تنوع آن‌ ها که متناسب با فضا ها می ‌باشد از جمله مزیت‌ های بسیار کاربردی فن‌ کوئل بشمار می ‌رود.


۴- تامین هوای گرم و سرد توسط یک دستگاه که معمولاً دستگاه ‌های کمتری این امکان را برای مصرف‌ کنندگان فراهم می ‌کنند.


۵- آسایش بیشتر و صدای کمتر


در نتیجه
رسام تجارت هواران در این مقاله در کنار شما بود تا یک فن کویل کامل با اجزای آن را برای شما معرفی کند تا اگر قصد خرید فن کویل دارید با شرایط و ویژگی های آن آشنا شده و بتوانید یک فن کویل با کیفیت خریداری کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر و خرید فن کویل با کیفیت با کارشناسان هواران همراه باشید تا به پاسخ سوال هایتان برسید.

تگ ها :
فن کویل: عملکرد و کاربردهای گسترده در سیستم‌های گرمایش و سرمایش
فن کویل چیست و نجوه عملکرد آن
فن کویل چیست و نحوه عملکرد آن
اشتراک گذاری :
نظرات

سؤالات متداول

کندانسور بخشی از سیکل تبرید می ‌باشد که وظیفه اصلی اش تبدیل مبرد از گاز به مایع است. کندانسور با نام چگالنده نیز شناخته می ‌شود. در هنگام تبرید، کندانسور گرما را از مبرد می گیرد و به محیط اطراف منتقل می کند.
کندانسور ها از نظر بهره ‌وری، کاربرد و همچنین در انواع سیستم ‌های سرد کننده به ۳ دسته تقسیم می ‌شوند که شامل: ۱- کندانسور هوایی یا هوا خنک، ۲- کندانسور آبی یا آب‌ خنک و ۳- کندانسور تبخیری می باشد