آکومولاتور چیست؟ چگونگی عملکرد آکومولاتور ها

آکومولاتور چیست؟


یکی از اجزاء تشکیل ‌دهنده سیکل تبرید، کمپرسور می‌ باشد که از آن به ‌عنوان قلب سیکل تبرید در سیستم‌های تهویه هوای مطبوع یاد می‌ شود. آکومولاتورها اجزاء ساده‌ای هستند که قبل ‌از  کمپرسور ها نصب می ‌گردند. هدف آکومولاتور ها جدا سازی مایع مبرد از گاز بوده و از رسیدن مایع به کمپرسور ممانعت می کنند. ورود ماده مایع به کمپرسور ها باعث ایجاد خسارت به سیستم می ‌شود. بنابراین آکومولاتور ها باعث افزایش عمر کمپرسور می‌ گردد.


از نظر ظاهری آکومولاتورها در دو نوع افقی و عمودی تولید شده که معمولاً نمونه ‌های عمودی رایج‌ تر هستند.


مایع مبرد در کف آکومولاتور


همچنین بخوانید: چیلرها؛ اجزا تشکیل‌دهنده و عملکرد هر کدام در فرآیند خنک‌کنندگی


انواع مختلف اکومولاتورهای هیدرولیک   


طبقه بندی اکومولاتورها از طریق استفاده از ذخیره انرژی آسان می شود. در حال حاضر سه نوع مختلف از اکومولاتورهای وجود دارد که عبارتند از:



  1. آکومولاتور وزنی

  2. آکومولاتور فنری

  3. آکومولاتور گازی     


1. آکومولاتورهای وزنی


آکومولاتورهای بارگذاری شده با وزن عموماً مجهز به پیستونی هستند که با وزن مرده تخلیه شده است. از این رو هنگامی که پیستون در داخل سیلندر حرکت می کند، منجر به اعمال فشار بر روی سیال هیدرولیک می شود. موادی مانند آهن، بلوک بتنی یا حتی فولاد معمولاً به عنوان وزن مرده استفاده می شود.  


حجم و اندازه انباشته های بارگذاری شده با وزن، کاربرد آنها را محدود به تجهیزات می کند که معمولاً شامل پرس های سنگین در مواردی که حجم زیادی لازم است، می شود.


2. آکومولاتورهای فنری


اینها آکومولاتورهایی هستند که معمولاً با یک پیستون فنری در سیلندر عرضه می شوند. سیال از طرف دیگر سیلندر وارد این آکومولاتور می شود و با اعمال اهرم نیروی فنر تحت فشار ذخیره می شود.


هنگامی که فنر به طور بهینه فشرده شود، فشار نیز به اوج خود می رسد. در نتیجه، با رسیدن فنر به تمام طول خود، فشارها به حداقل می رسد.  


کاربردهای آکومولاتورهای فنری


این انباشته‌ها معمولاً در جاهایی استفاده می‌شوند که فضا محدودیت دارد و کار در حجم‌های کوچک‌تر انجام می‌شود که شامل برنامه های هیدرولیک موبایل و خودرو می شود. 


 انواع آکومولاتورهای گازی 


آکومولاتورهای گازدار که به آنها آکومولاتورهای هیدرو پنوماتیکی نیز گفته می شود، به دو دسته تقسیم می شوند: آکومولاتورهای نوع غیر جداکننده و آکومولاتورهای نوع جداکننده.  


آکومولاتور نوع غیر جداکننده


اینها از انواع آکومولاتورهایی هستند که ورود گاز تحت فشار به سیلندر باعث ایجاد فشار می شود. از این رو افزایش فشار در نهایت منجر به باز شدن درگاه روغن می شود که به دنبال آن روغن وارد سیلندرها می شود و حجم گاز را کاهش می دهد. این آکومولاتور، بیشتر فشار را افزایش می دهد و در نتیجه شکاف فشار ایجاد می شود که آکومولاتور را به حرکت در می آورد. 


کاربردهای نوع آکومولاتور غیر جداکننده


چنین انباشته‌هایی در جایی استفاده می‌شوند که سیال هیدرولیک مورد استفاده در سیستم دارای قابلیت تفکیک بالاتری باشد. بنابراین کوچکترین فقدان گازها هیچ عارضه ای در پی ندارد. 


آکومولاتور نوع جداکننده 


آکومولاتورهای نوع جداکننده آنهایی هستند که پیستون به عنوان مانعی بین سیال هیدرولیک و گاز عمل می کند. از این رو هنگامی که روغن شارژ شده پیستون را فشار می دهد، به طور خودکار منجر به فشرده سازی گاز می شود.


این به این معنی است که کاهش حجم گاز باعث افزایش بیشتر فشار می شود. این شکاف در فشار، هر زمان که در مدار لازم باشد، روغن را از سیلندر خارج می کند.    


آشنایی با چگونگی عملکرد آکومولاتور ها


همان‌ طور که گفته شد آکومولاتور قطعه ای در فرایند سیکل تبرید می ‌باشد که بین اواپراتور و کمپرسور قرار می‌ گیرد. مبرد خروجی که از اواپراتور به سمت کمپرسور در حال ‌حرکت است به حالت بخار سرد می‌ باشد که ممکن است مقدار کمی مایع مبرد با آن در جریان باشد، بنابراین برای جلوگیری از خراب شدن کمپرسور می ‌بایست قطعه‌ای باشد تا از ورود  مایع مبرد به کمپرسور جلو گیری کند. آکومولاتور ها مبرد خروجی از اواپراتور را از طریق لوله‌ای U شکل، از خود خارج می‌ کنند که در نتیجه مایع مبرد در کف آکومولاتور ته ‌نشین می‌شود. به ‌طور کلی آکومولاتور ها وظیفه جدا سازی مایعات از بخار سرد را برعهده دارند.


برای اینکه کمپرسور به‌ خوبی کار کند نیاز است تا ماده مبرد که به ‌صورت گاز بوده به ‌همراه میزان اندکی روغن به کمپرسور برسد. گاهی اوقات مخصوصاً در مناطقی که سرد می‌ باشد عملیات تبخیر در سیکل تبرید مخصوصاً در آکومولاتور به ‌صورت خودکار و اتوماتیک صورت نمی ‌پذیرد و نیازمند اندکی گرما است. گرمادهی مجدد به آکومولاتور به تبخیر مجدد مبرد کمک کرده و فرآیند تبرید را به ‌درستی انجام می ‌دهد. در خصوص گرما دادن باید توجه داشته باشید که اگر میزان گرما زیاد باشد می ‌تواند باعث آسیب به کمپرسور گردد. .


در نتیجه


آکومولاتور ها سیستم ‌های حساسی هستند از آن جهت که علاوه‌ بر این‌ که خود نیازمند مراقبت می ‌باشند از سیستم کمپرسور نیز مراقبت می ‌کنند. مجموعه رسام تجارت هواران در این بخش در کنار شما بوده تا هر آنچه را که شما لازم است در خصوص آکومولاتور ها بدانید را برایتان شرح دهد. همچنین اگر نیاز به خرید و یا مشاوره در خصوص سیستم‌ های تهویه مطبوع دارید می‌ توانید با مشاوران هواران در ارتباط باشید تا سؤال هایتان را پرسیده و به آگهی برسید.

تگ ها :
آکومولاتور چیست؟ چگونگی عملکرد آکومولاتور ها
آکومولاتور چیست؟
اشتراک گذاری :
نظرات

سؤالات متداول

کندانسور بخشی از سیکل تبرید می ‌باشد که وظیفه اصلی اش تبدیل مبرد از گاز به مایع است. کندانسور با نام چگالنده نیز شناخته می ‌شود. در هنگام تبرید، کندانسور گرما را از مبرد می گیرد و به محیط اطراف منتقل می کند.
کندانسور ها از نظر بهره ‌وری، کاربرد و همچنین در انواع سیستم ‌های سرد کننده به ۳ دسته تقسیم می ‌شوند که شامل: ۱- کندانسور هوایی یا هوا خنک، ۲- کندانسور آبی یا آب‌ خنک و ۳- کندانسور تبخیری می باشد