چیلر تراکمی چیست؟ و کاربرد چیلر در صنعت

در این مقاله سعی ما بر این خواهد بود که شما را با چیلر تراکمی و چگونگی کارکرد آن آشنا کنیم. همین‌طور سعی خواهیم کرد شما را با انواع آن ، از لحاظ نوع تکنولوژی و تجهیزات آشنا سازیم.


چیلر تراکمی چیست؟


چیلر تراکمی تجهیزی است جهت خنک سازی یک سیال واسط که این سیال واسط در اغلب موارد آب است. این سرما می ‌تواند در ساختمان‌ ها برای سرد کردن فضا استفاده شود و یا در کارخانه ‌ها برای ماشین ‌آلات صنعتی و همین ‌طور می تواند جهت سرد کردن قسمت‌ های مختلف کارگاه و یا کارخانه مورد استفاده قرار گیرد. درواقع چیلر تراکمی یک دستگاه خنک کننده آب است که این آب سرد را می ‌توان برای سرد کردن ماشین آلات و دستگاه ‌های موجود در یک کارخانه استفاده کرد یا برای کاهش دادن دمای داخل ساختمان به توزیع کننده های سرما فرستاد.


به‌ طورکلی چیلر تراکمی سرما را به آب انتقال می دهد که می توان این سرما را به هر روشی (مانند استفاده از فن کویل، هواساز و یا دیگر توزیع کننده های انرژی) به داخل ساختمان یا فضای صنعتی انتقال داد. برای سرد کردن ماشین‌ آلات کارخانه می ‌توانیم این آب را در فرآیند صنعتی ماشین ‌آلات کارخانه به گردش در بیاوریم تا دمای ماشین ‌آلات را به این آب انتقال داده و سرما را به ماشین ‌آلات منتقل کنیم.


چیلر تراکمی چیست


تا حدود زیادی با اصول چیلر تراکمی آشنا شدیم؛ این خلاصه از ماهیت چیلرهای تراکمی بود در ادامه بیشتر در مورد چیلر تراکمی صحبت خواهیم کرد.


اگر فن کویل هایی را در داخل یک ساختمان نصب شده ایت را مشاهده کرده باشید، این فن ‌کویل‌ ها به چیلرها جهت ایجاد برودت و یا بویلر ها جهت ایجاد حرارت متصل هستند.


مقاله پیشنهادی: مقایسه چیلر آب خنک با چیلر هوا خنک


 

چیلر تراکمی صنعتی


کاربرد چیلر در صنعت


چیلرهای صنعتی به‌ عنوان بخشی از سیکل خنک کاری تجهیزات صنعتی بکار میروند. مبرد موجود در چیلر یا توسط آب برج های خنک کن خنک می‌شوند که به آن آب خنک می‌گویند و یا به وسیله هوامحیط خنک می شوند که به آن هواخنک گفته میشوند. عموماً چیلرها یک سیستم تولید کننده برودت هستند که در صنعت بکار می‌روند. در بعضی موارد در اثر کارکرد تجهیزات، دمای  قطعات و دستگاه‌ های تولیدی بالا می ‌رود و باید هر چه سریع تر خنک شوند. چیلرها می‌توانند باعث خنک شدن به ‌صورت سریع شده تجهیزات خط تولید شده  و مانع از ازکار افتادن این تجهیزات در اثر دمای بالا شوند. این دستگاه‌ها می‌توانند شامل لیزرها، دستگاه تزریق پلاستیک و غیره باشند. بازدهی یک کارخانه می‌تواند به تنظیم دمای دستگاه ‌ها و تجهیزات آن مربوط باشد.


در نمونه ‌ای دیگر یک مایع داغ وارد مبدل حرارتی می ‌شود تا از طریق آب سردی که چیلر تراکمی خنک کرده دمای آن پایین بیاید. در چیلرهای تراکمی صنعتی دمای آب پائین ‌تری نسبت‌ به دمای آب لازم برای هوای مطبوع ساختمان های مسکونی می بایست تامین می ‌شود. این امری طبیعی است چرا که دستگاه‌ها و تجهیزات کارخانه ‌ای دمای بالاتری را تولید میکنند واین درحالی ‌که در ساختمان‌ها ما فقط می‌خواهیم به هوای مطبوع برسیم.


دسته‌ بندی چیلرهای تراکمی بر اساس کارکرد های آن


چیلرهای تراکمی دو نوع آب‌ خنک و چیلر هوا خنک را شامل می ‌شوند که در نوع هوای خنک باید چیلر در محیطی مانند تراس، پشت ‌بام، حیاط و یا به طور کل فضای باز قرار گیرد و در نوع آب خنک این چیلرها در فشای بسته ماننده موتورخانه و یا فضای باز نصب شوند. می‌توان علت نام‌گذاری چیلرهای تراکمی به انواع آب‌ خنک و هوا خنک را این‌گونه در نظر گرفت که در سیکل‌ های کاری این دستگاه گاز مبرد وجود دارد که دائماً در سیکل تبرید جریان دارد و برای این‌ که بتواند دمای سیال واسط را پایین بیاورد حرارت خود را به محیط داده و با تغییر فاز به مایع تبدیل‌ می شود. این گاز مایع سرمای حاصله را به آب و یا هوای در جریان انتقال می ‌دهد و از این طریق سرما به داخل ساختمان منتقل خواهد شد.


در نمونه چیلر تراکمی آب خنک، مبرد به یک مبدل حرارتی وارد می ‌شود که کندانسور نام دارد. در کندانسور از یک سمت مبرد و از سمت دیگر آب وارد شده و این آب، حرارت اضافی را گرفته و با پمپ به برج خنک‌ کننده فرستاده می ‌شود. دمای آب در برج با تبادل حرارت با هوای اتمسفر کاهش ‌یافته و مجدداً به کندانسور بازمی ‌گردد. درنهایت آب سرد شده در چیلر تراکمی برای مکان‌ های موردنظر ارسال‌شده تا آن قسمت ها را به دمای مطلوب برساند. این را باید در نظر گرفت که چیلرهای تراکمی در قسمت کندانسور به خنک شدن مبرد نیاز دارند و جدای از آب سردی که تولید می ‌کنند برای خنک کاری خود نیز به دمای پایین هوای اطراف خود نیاز دارند. چیلرهای تراکمی آب خنک با آب و برق کار می‌ کنند. در قسمتی که آب باید به برج خنک‌ کننده فرستاده شود قسمتی از آب ممکن است تبخیر شود و باید آب وارد سیستم شود تا آب تبخیر شده جبران شود. تبخیر آب در مداری که به توزیع کننده های انرژی مانند فن کویل پمپاژ می شود اتفاق نمی افتد.


در چیلر هوا خنک از آب در مدار باز استفاده نمی ‌شود و تعدادی فن در بالای دستگاه قرار دارند که وظیفه آن‌ها انتقال حرارت اضافی مبرد از لوله ‌های کندانسور است. در چیلر هوای خنک آب تبخیر نمی‌ شود. بلکه آب به‌ صورت مداری بسته گردش می ‌کند و هیچ‌ گونه تبخیری ندارد و تفاوت چیلر هوای خنک با چیلر آبی این است که مصرف آب به صورت مداوم ندارد و تفاوت در مدار باز و یا مدار بسته بودن آن  است. در چیلر تراکمی آب‌ خنک ما فقط مصرف برق را داریم.


دسته بندی چیلر ها


چیلرها از لحاظ ظرفیت به دسته‌های متفاوتی تقسیم می‌شوند که از دو تن تا هزار تن در انواع آن دیده می‌شود. بنا به ظرفیت آن‌ها ممکن است یکپارچه و یا چند تکه طراحی و ساخته شوند و به انواع کوچک آن مینی چیلر گفته می‌شود.


چیلرها از نظر نوع کمپرسور نیز به انواع اسکرال، سانتریفیوژ، اسکرو، پیستونی و روتاری تقسیم می‌شوند. که هر کدام از این ها برای جایگاه مناسب خود استفاده می شود. برای مثال در حین فعالیت چیلر تراکمی نوع اسکرال صدای کمی تولید شده و قطعات متحرک در کمپرسور کم است و به همین علت عمر بالایی داشته و نگهداری زیادی نیاز ندارد.


در مقابل چیلرهای تراکمی چیلرهای جذبی وجود دارند. تفاوت این دو نوع چیلر در استفاده از کمپرسور، هزینه ی اولیه، نیاز به انرژی و ... نیز میباشد.


امیدواریم که توانسته باشیم اطلاعات مناسبی را در زمینه چیلرهای تراکمی در اختیار شما گذاشته باشیم. این مقاله توسط سایت رسام تجارت هواران تهیه شده است. از توجه و همراهی شما عزیزان سپاسگزاریم.

تگ ها :
چیلر تراکمی چیست؟ و کاربرد چیلر در صنعت
چیلر تراکمی
چیلر تراکمی چیست؟
اشتراک گذاری :
نظرات

سؤالات متداول

کندانسور بخشی از سیکل تبرید می ‌باشد که وظیفه اصلی اش تبدیل مبرد از گاز به مایع است. کندانسور با نام چگالنده نیز شناخته می ‌شود. در هنگام تبرید، کندانسور گرما را از مبرد می گیرد و به محیط اطراف منتقل می کند.
کندانسور ها از نظر بهره ‌وری، کاربرد و همچنین در انواع سیستم ‌های سرد کننده به ۳ دسته تقسیم می ‌شوند که شامل: ۱- کندانسور هوایی یا هوا خنک، ۲- کندانسور آبی یا آب‌ خنک و ۳- کندانسور تبخیری می باشد